Z HISTORIE VÝROBY CUKRU NA TRUTNOVSKU

Málokdo si dnes spojí podhorskou oblast Trutnovska s výrobou cukru, přesto zde v minulosti probíhaly více či méně úspěšné pokusy, ale také regulérní tovární výroba, které připomněl PhDr. Vlastimil Málek v přednášce uspořádané jako doprovodná akce k výstavě Cukrovary českých zemí na historických pohlednicích a fotografiích. Už v období Napoleonovy kontinentální blokády byl v letech 1812–1815 vyráběn cukr z javorové mízy na panství Hostinné. Dále byla v této době pokusně pěstována cukrová řepa v Choustníkově Hradišti. Po revolučních událostech 1848/1849 byl založen řepný cukrovar ve Dvoře Králové nad Labem. Jednalo se o nejmenší cukrovar v habsburské monarchii, ačkoliv byl moderně zařízen a disponoval dokonce parním strojem. V přednášce jste se mohli dozvědět více nejenom o jeho neslavném konci, ale i o tom, čím sladili naši předkové, než vznikly první cukrovary

Přednáška se konala ve čtvrtek 23. 6. 2022 od 17:00 hodin.

Používáme soubory cookies

Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu a reklam, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.

upravit předvolby